
onsdag 6 oktober 2010
Långa köer till dyslexiutredning

måndag 4 oktober 2010
Vad är den europeiska dyslexiveckan?
fredag 1 oktober 2010
Genetiken bakom ADHD
onsdag 29 september 2010
Dagens fikon: Logoped

Ordet logoped kommer av grekiskans "logos", ord och "paideia", fostran.
"Ped" kommer av paideia och samma ordled finns med i pediatriker (barnläkare) och pedofil. "Ped" finns också i latinet och då betyder det "fot". Det finns med i tex moped, pedikyr och engelskans pedestrian som betyder fotgängare.
fredag 24 september 2010
Vad gör en logoped?
Logopeder utbildas vid medicinsk fakultet vid sex svenska universitet, i Lund, Stockholm, Göteborg, Umeå, Linköping och Uppsala. I utbildningen ingår, utöver logopedi, bland annat psykologi, lingvistik, anatomi och forskningsmetodik.
Efter examen legitimeras logopeder av Socialstyrelsen. Legitimationen innebär bland annat att logopeden följer hälso- och sjukvårdslagen, Patientdatalagen (journalföring) och att man har tystnadsplikt, precis som läkare, psykologer och sjuksköterskor. Enligt legitimationen och lagen får man som logoped bara arbeta enligt vetenskapligt bevisat effektiva metoder eller beprövad erfarenhet. Om man inte följer reglerna kan man bli av med sin legitimation. Logoped är en skyddad yrkestitel. Det innebär att det är olagligt att kalla sig logoped om man inte är det.
En logoped arbetar med att utreda, diagnostisera och behandla kommunikationsproblem till följd av språkstörning, talstörning och röststörning. I logopedens ansvarsområde ingår även diagnostik och behandling av sväljningsstörningar (dysfagi) och oralmotoriska svårigheter.
onsdag 22 september 2010
När ska man söka logoped?
Hur vet man som förälder ens barn behöver hjälp av en logoped? Utöver att man kan vända sig till sin vårdcentral eller barnhälsovården, kan man ta fasta på råden från Svenska Logopedförbundet:
När ska man söka logopedhjälp?
- Under första halvåret: Var uppmärksam på att ditt barn reagerar på ljud. Om inte, undersök hörseln, Sök hjälp om ditt barn inte söker ögonkontakt när ni pratar med varandra.
- 12 mån: Låt inte barnet sitta vid TV:n/videon långa stunder för det stimulerar inte språkutvecklingen.
- 18 mån: Sök hjälp om barnet slutar att prata eller om talet inte fortsätter att utvecklas.
- 2 år: Sök hjälp om ordförrådet – förutom mamma och pappa – bara innehåller ett fåtal ord, om barnets tal är oförståeligt också för familjen, om barnet inte sätter ihop 2 ord till en mening.
- 3 år: Sök hjälp om barnet inte talar i korta meningar, om barnets tal är mycket svårförståeligt, om barnet bara använder ett fåtal verb, inga artiklar (en, ett) eller adjektiv, om barnet inte använder pluralböjningar.
- 4 år: Sök hjälp om barnet har svårt att börja en mening eller om det upprepar stavelser eller ord,
- om barnet använder korta, osammanhängande meningar, om talet inte alltid är förståeligt, om barnet inte kan återberätta enkla händelser.
lördag 12 juni 2010
Vad är GAKK?
Här kommer några exempel:
En tecknad bild av vantar kan symbolisera vantar, liksom ett foto. Kanske föreställer bilden ett par vantar vilka som helst, eller är det just barnets vantar som är fotograferade. Man kan också använda sig av de faktiska vantarna, för att slippa gå "omvägen" om en bild om det är för svårt.
Det kan vara just "vantar" man vill visa, eller kan man komma överens om att vantarna (eller bilden på dem) står för aktiviteten "att gå ut". Kanske visar man då vantarna (eller bilden) som förberedelse varje gång man ska gå ut, eller visar GAKK:aren själv på vantarna när han eller hon vill gå ut.


fredag 11 juni 2010
Dagens fikon: AKK

tisdag 8 juni 2010
Dagens fikon: Avkodning

Dagens fikon

måndag 7 juni 2010
Vad är TAKK?
TAKK står för Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation (det är samma metod som tidigare kallats ”Tecken som stöd till talet” eller ”tecken på talets grund”).
När man använder Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation förstärker men de viktigaste orden i en mening genom att teckna dem med händerna. De tecken man använder är lånade från de dövas teckenspråk.
Ex: ”Snart kommer mormor!” ,”Nu jobbar vi, sen ska vi leka”, ”Jag är rädd för hunden” ”På kalaset imorgon ska vi ha saft och tårta och godis.” eller kanske t o m ”Nu kommer pappa hem, tänk så roligt vi ska ha!”
Tecknen "stannar" längre i luften än talade ord, vilket gör dem lättare att förstå för barnen. De fungerar också som ledtrådar till vilka ord i meningen som är viktigast. Dessutom leder tecknandet till att barnet får orden visuellt (genom synen) och auditivt (genom hörseln) samtidigt. På samma sätt förstår vi ett otydligt eller fåordigt barn bättre om han eller hon också tecknar samtidigt.
När man pratar om att barn behöver TAKK menar man egentligen att det är alla runt omkring barnet som ska börja teckna. Precis som ett litet barn hör flera hundra tusen ord innan det själv först gången säger ”lampa” när man pekar på lampan eller ”pappa” när pappa kommer in i rummet, kommer det att behöva se tecknen för ”pappa” och ”lampa” lika många gånger innan han eller hon själv tecknar.
TAKK är ett bra stöd för ett barn som ännu inte börjat tala eller för ett barn som inte kommer vidare i sin språkutveckling, t ex till följd av en språkstörning eller motoriska begränsningar. TAKK gör INTE att barnet slutar säga de ord han eller hon redan kan. Det blir inte heller så att barnet inte utvecklar tal. Det är snarare så att tecknen och en tecknande miljö stöttar barnets språkutveckling, både i vad barnet själv kan uttrycka och vad barnet förstår.
Utöver att tecknen budskapet gör vårt tal tydligare för barnet, gör tecknen att vi vuxna pratar lite långsammare och i enklare meningar eftersom vi måste koncentrera oss på att teckna samtidigt. Det gör det också lättare för ett barn med nedsatt språkförståelse att förstå och lära sig.
onsdag 2 juni 2010
LUSning och avLUSning

tisdag 1 juni 2010
Hitta läsningen!
måndag 31 maj 2010
Screening för att upptäcka läs- och skrivsvårigheter
söndag 30 maj 2010
Länk: Kod-Knäckarna
Kod-Knäckarna vänder sig till föräldrar och kan bistå med fakta och råd om läs- och skrivutveckling och läs- och skrivsvårigheter. Deras beskrivning finns nedan:
"Kod-Knäckarna är en ideell förening som vänder sig till föräldrar som undrar med oro varför deras barn har svårt att få ordning på bokstäverna.
Vi vet hur krångligt det kan vara att hitta den hjälp och information som man då behöver. Frågorna hopar sig: Hur får jag veta? Vad ska jag göra? Vad är bäst för mitt barn? Vi erbjuder basfakta kring lässvårigheter och dyslexi särskilt anpassat för föräldrar. Vi ger också konkreta råd och tips.
Skolan har ansvaret för barnens läs- och skrivinlärning och du ska ställa krav på kvaliteten på den undervisningen. Men du som förälder är också en viktig resurs för ditt barn. Du kan stötta läs- och skrivutvecklingen på många vis. Barn, föräldrar och lärare blir alla vinnare om ett gott samarbete kommer igång tidigt.
Forskarna har länge hävdat att tidiga insatser är avgörande för hur barnen lyckas lära sig att läsa och skriva. Därför vill vi ge föräldrar smart information som är lätt att förstå. Barnet är beroende av att de vuxna ser, förstår och agerar gemensamt. Ett gott samarbete mellan föräldrar och lärare skapar en mycket viktig trygghet för barnet både hemma och i skolan.
I Kod-Knäckarnas styrelse sitter Louise Belfrage, Kerstin Hagrup, Ingalill Bryngelson, Eva Sjölund och Johan Belfrage."
lördag 29 maj 2010
Milstolpe: Första jollret
– Barn kan inte som däggdjursungar klänga sig fast i pälsen för att försäkra sig om föräldrarnas stöd. De måste skaffa sig ett annat sätt att hänga kvar. Kommunikationen blir barnets mentala päls.
fredag 28 maj 2010
Språkstimulans: Hur stödjer du ett barns språkutveckling?
Välkomna!
de bloggande logopederna Emily och Kerstin